Worstenfabriek (‘of je worst lust’) Hofman

Gelieerd aan Lorèl Consultancy B.V.

Het project

In 2019 zijn we door André Hofman en Harrie Geerlings van Main Energie uitgenodigd om te onderzoeken of worstenfabriek Hofman energie kosten kon besparen.

Na het onderzoek verwoestte een brand het pand. Na deze klap hebben we de ambitie uitgesproken om de nieuwbouw als eerste worstenfabriek in Nederland volledig energieneutraal te maken Ons ontwerp is aardgaslos door slimme inzet van koud-warmte opslag en doordat we met zonnepanelen meer opwekken an het elektrisch verbruik s de fabriek energieneutraal. In 220 is de nieuwbouw opgeleverd.

De oplossing

Tevens hebben we Hofman geholpen met het complexe traject om als eerste in Nederland zijn (klant)transformer over te laten kopen door Enexis. Daarmee konden we de overcapaciteit in he bestaande stroomnet benutten om een meer duurzaam opgewekte stroom achter de transformator te gebruiken door meerdere afnemers. Hiermee bespaart Hofman veel vastrechtkosten en heeft Enexis voor een kwart van het geld een ‘nieuw’ distributiestation zonder extra werkzaamheden. Een innovatieve win-win situatie dus. Deze functioneert in de praktijk prima.

Nu is echter door de forse groei van de vraag naar worsten de productie (en het stroomverbruik) verdubbeld en wekken ze daarvoor in 2022 net iets te weinig op. Op het dak is te weinig plaats voor voldoende extra panelen. Dat betekent een nieuw vraagstuk in de veranderende situatie. Op dit moment voeren we gesprekken met de provincie en de gemeente over de plaatsing van een windmolen. Zodat Hofman ten aanzien van zijn energievraag zelfvoorzienend kan blijven.

Tenslotte heeft Hofman genoeg warmte over om zijn buurbedrijven aardgasloos te maken, het volgende project dat we gaan oppakken.

Bekijk andere projecten

Projecten voor:

Individuele bedrijven / organisaties

Projecten voor:

Collectieven
(o.a. bedrijfsterreinen, wijken, dorpen en branche organisaties)

Projecten voor:

Het integraal inrichten van
gebieden / bedrijfsterreinen
met netwerkbedrijven