Waterstofproductie en -opslag op boerderij om wijk aardgasloos te maken

Gelieerd aan Lorèl Consultancy B.V.

Het probleem

In dit project onderzochten we voor een netwerkbedrijf i.c.m. een melkveehouderij of het realistisch is om een wijk aardgasloos te maken door waterstofproductie op een agrarisch bedrijf. Hierbij gingen we in op de volgende vraagstukken. Wat is er technisch, financieel en welke inspanningen zijn noodzakelijk om dit te kunnen realiseren, en welke kosten/baten analyse moet je daarbij maken?

We gebruikten hiervoor het daadwerkelijk bestaande vraagstuk in een wijk in Wagenborgen.

De oplossing

Nadat we voor alle partijen de beste oplossing hebben proberen te vinden, is besloten het project uit te gaan voeren. Het project zit nu in de uitvoeringsfase. Volgens planning zal in september 2023 de wijk in Wagenborgen als eerste bestaande wijk in Nederland aardgasloos kunnen worden door op de boerderij geproduceerd groen waterstof.

E is december 2022 2,5km waterstofleiding aangelegd van de boerderij naar de wijk met 36 woningen. Het waterstofplein op de boerderij en de oprijlaan zijn klaar. Alle waterstofvoorzieningen (leidingen, losplaats, plaats electrolyser, compressor, beveiligen, data-analyse e.d.) worden op dit moment aangelegd.

Bekijk andere projecten

Projecten voor:

Individuele bedrijven / organisaties

Projecten voor:

Collectieven
(o.a. bedrijfsterreinen, wijken, dorpen en branche organisaties)

Projecten voor:

Het integraal inrichten van
gebieden / bedrijfsterreinen
met netwerkbedrijven