Smart famer grid 0, 1 en 2

Looptijd: mei 2014 – heden

Gelieerd aan Lorèl Consultancy B.V.

Meest energiezuinige stal van Europa

Het project

In 2014 hebben we samen met de familie van Tilburg de energiezuinigste stal van Europa gebouwd in Hellum. Het was ook als eerste bedrijf Smart Grid Ready. Op dit bedrijf zijn er in totaal 15 tussenmeters (12 elektrisch en 3 warmtemeters) die aantonen dat de doelstellingen ruimschoots behaald worden zonder het bestaande stroomnet over te belasten.
Project Eemshaven Buss

De oplossing

Met de warmte uit de melk is het bedrijf en woning sinds 2015 van het aardgas af (bovenop de Groningse gasbel).
Verder is het bedrijf energetisch optimaal ontworpen (met aanpassingen op basis van de metingen) en is er deels geëlektrificeerd. Hierdoor is het gemeten energieverbruik (elektrisch, gas en diesel) minder dan 105.000 kWh (omgerekend naar 1 eenheid) terwijl een vergelijkbaar bedrijf gemiddeld 260.000 kWh verbruikt. Dit is 40% van het gemiddeld verbruik De nieuwste ‘elektrificeringsslag’ in 2019 zal het verbruik zelfs terugbrengen naar ±75.000 kWh, 30% van het gemiddelde.
Met een windmolen en zon-PV wordt het eigen stroomverbruik volledig gecompenseerd, waarbij 55% direct zelf wordt gebruikt. Met een dropswindmolen en zon-PV wordt nogmaals 40.000 kWh opgewekt, waarmee er zelfs 15.000 kWh ‘over’ is. Dit kan allemaal op het bestaande laagspanningsstroomnet.
Gemiddelde terugverdientijd van alle maatregelen ligt op 7 jaar.

Overige Projecten

Aanpassing stroomvoorziening

Walstroom Buss Terminal Eemshaven

Aardgas vrije wijk

waterstofproductie en -opslag

Sim energienet

Onderzoek verduurzaming industrieterrein

Heeft u een vraag? Neem gerust contact op