Onderzoek verduurzaming industrieterrein Reiderland Winschoten

Gelieerd aan Lorèl Consultancy B.V.

Slim energienet

Het project

We deden onderzoek naar de haalbaarheid van slim energienet in overleg met de lokale ondernemers, Enexis, gemeente Oldambt, MAIN Energie en de Provincie Groningen. We hebben in dit onderzoek samen met diverse partners ons zelfgebouwde innovatieve rekenmodel verder ontwikkeld.

Hiermee kunnen we de effecten van verschillende duurzame opwekking bepalen te aanzien van de huidige belasting van het stroomnet. Wat kan er wel en wat kan er niet?

De oplossing

Het rekenmodel geeft ook de invloed van Waterstof en accu’s op de energieneutraliteit weer en is recentelijk uitgebreid met de module ‘aardgasloos met warmteopslag’. Met het rekenmodel kun je vooraf berekenen welke optie het meeste financiële jaarrendement oplevert, het snelst uitvoerbaar is, of het meeste effect heeft op de energietransitie.

Ook het effect van netaanpassingen of verschillende terug voed capaciteiten kan ingevoerd worden.

Op basis van het onderzoek hebben we in de praktijk grote stappen kunnen zetten (L’orèl realiseert immers de energietransitie in de praktijk ;-).

Diverse afzonderlijke ondernemers zijn al volledig energieneutraal (zowel gas als elektrisch), een aantal is aardgasloos, een aantal elektrisch neutraal en een aantal zit nog in de onderzoeksfase.

Het uiteindelijke doel is 30% – 40% van de bedrijven op dit industrieterrein aardgasloos en 25% – 35% elktrisch neutraal te maken ZONDER het bestaande stroomnet uit te breiden.

Bekijk andere projecten

Projecten voor:

Individuele bedrijven / organisaties

Projecten voor:

Collectieven
(o.a. bedrijfsterreinen, wijken, dorpen en branche organisaties)

Projecten voor:

Het integraal inrichten van
gebieden / bedrijfsterreinen
met netwerkbedrijven